PRIVAT

Hegn Teglværksbakken 34

Jeg bor i et lille hus i Hellerup, med mine 3 børn, 3 katte, 8 angora kaniner og høns.

I det private har jeg på mange områder forsøgt at efterleve mine egne overbevisninger. Derfor har jeg også erfaret hvor vanskeligt det er at være en moderne familie i  et moderne samfund og samtidig forsøge at tænke veganisme, miljø og  bæredygtighed ind.

How to walk the talk – eller tænke teorien ind i praksis kan være sværere end man tror, som privat person.

Men et bud må være at man starter hos sig selv, som almen forbruger eller beboer på planeten jorden.

Et eksempel kan være i de 17 år vi var vegetarer af dyreetiske årsager, men da min ældste dreng blev 7 år og begyndte at efterspørge kød, gik der ikke mange år før hele familien var kødspisere igen for en kort periode, da det i og for sig stred dybt imod mine etiske verdensyn og retten til at slå ihjel.

På et helt andet område og langt mere fagrelevant er det tilgengæld mit held, at jeg er en frygtelig dårlig shopper og begejstres eller fristes ikke, når jeg overvældes med de mængder vi af tøj, ting og sager, vi finder i butikker og stormagasiner i  dag.

Jeg holder af produkter med en historie, affektionsværdi  eller et formål. Jeg mener, at når vi nu i dag har så rigt et samfund og mulighed for at vælge og vrage i det omfang vi nu engang har, må det også være vigtigt at vi omgiver os med autencitet og ikke fylder vores liv og verden med et forlorent image og indhold. Et indhold, der skiftes ud hurtigere end man kan blinke med øjnene.

Derfor har jeg, så vidt det har været mig mulig, stort set ikke købt tøj i alle de år jeg har haft børn. Vi har været så heldige at kunne arve tøj, fra naboer, venner og bekendte. Dette har ikke været ensbetydende med, at vi har set anderledes ud eller været dårligere klædt end alle andre. Overhovedet ikke og tværtimod. Hvilket jo så til gengæld siger noget om det ‘køb og smid ud samfund’, vi lever i. Meget tøj har været ubrugt eller næsten ikke slidt, når vi har modtaget det.

Jeg har forsøgt at forholde mig til stort set alt som forbruger. Tøj, mad, de ting vi har i vores hjem, bleerne til børnene da de var små, de produkter vi bruger til hygiejne og rengøring. Årstidsfesternes indflydelse. Anden til jul og Mortens Aften. Mængden af gaver og behovet for dem til fødselsdage og jul. De byggematerialer vi har benyttet i ombygning af vores hjem. Bilen jeg ikke har (men da gerne ville have).

For 30 år siden da jeg bevægede mig ud i disse tanker og den indsigt det medførte, forsøgte jeg at efterleve det så meget så muligt. Dette blev i en periode for svært, da det jo viste nærmest umuligt at være 100% miljøvenlig – og jeg måtte da også efter en årrække kapitulere.

Derfor gør jeg i det daglige det bedste jeg formår, med 3 børn – der jo langt fra forstår og har brug for hele den svære og komplexe indsigt, det giver at være en del af det vestlige forbrugsmønster endnu.

Hvad angår design og kunst, holder jeg af det enkle og klassiske. Jeg inspireres af den danske og nordiske kultur og bruger privat gerne en del tid i haven, hvor jeg arbejder med sten og lysindfald. Sten symbolisere uendelighed. De ændrer sig ikke, slides ikke men gror med naturen og bliver kun smukkere som årene går.

Nogle mennesker er audiotive. Jeg er visuel. Jeg ser efter skønhed. Harmoni, i naturen, i kunst, i farver, i omgivelserne.

Siden 1999 har jeg arbejdet med total ombygning og planlægning af hus og have, hvilket har givet en god del erfaring om materiale brug og udtryk via naturens materialer. Dette har givet mig et erfarings grundlag hvor jeg ofte af andre er blevet taget med på råd i planlægning eller ombygning og renovering.

IMG_0318

IMG_0052

IMG_5297

IMG_9902

IMG_9895